Skip to main content

Cuina volcànica

La Cuina Volcànica

L’any 1994 neix el grup Cuina Volcànica.

El col·lectiu de Cuina Volcànica va néixer el 1994, en el II Congrés de Cuina Catalana, va sorgir de la inquietud d’un grup de restauradors que es van unir davant la necessitat de posar en valor la cuina local i els productes del territori, establir relacions amb els productors de la comarca, crear un nou receptari per als seus restaurants, i combinar-lo amb el receptari tradicional. Fa uns anys, l’acció de compartir les receptes, no era el més habitual, i el fet de formar un col·lectiu de cuina per a compartir-les va ser un acte innovador a l’època. La finalitat, crear una obra col·lectiva.

Una cuina de comarca basada en un receptari tradicional, creatiu i atrevit, que fa créixer les inquietuds i les curiositats culinàries pròpies de la zona.
Davant la riquesa i varietat de productes tan nostres, el grup Cuina Volcànica en defensa la seva plena integritat als nostres fogons i en difon les seves curiositats culinàries ben pròpies.

La Garrotxa i la marca Cuina Volcànica

La Garrotxa és terra de volcans i de valls, un espai amb personalitat geogràfica i climàtica pròpia, una de les comarques més riques en producte, amb un paisatge divers, i això s’havia de percebre en l’elaboració dels plats. S’havia de mostrar al món tota aquesta qualitat i riquesa gastronòmica. Davant aquesta inquietud, els cuiners van començar a buscar punts de trobada amb els productors, es va convertir en imprescindible donar a conèixer els productes del territori, posar-los en valor i promocionar-los, perquè al final són aquells ingredients que formen la nostra identitat gastronòmica com a comarca, i el que ens fa diferents.

La marca Cuina Volcànica està consolidada, cada vegada són més les persones que donen valor al bon producte, i a la feina ben feta, hi ha més consciència del que significa el terme sostenible, proximitat i saludable, el que definiríem com la cuina en estat pur. Des dels horts, les granges, tallers i restaurants, s’ha aconseguit donar a conèixer aquests productes, posar-los en valor, i educar en el gust i les textures. Aquest és el present de Cuina Volcànica.

Els reptes i futur dels restaurants del col·lectiu són continuar treballant el producte del territori com a eix vertebrador de les seves cuines, mantenir viu el patrimoni culinari,  promocionar La Garrotxa a través dels fogons, com ha fet durant aquests anys, atenent amb el millor tracte i producte als milers de visitants que acull la comarca, i mantenir el binomi producte i gastronomia, i productor i restaurador. Potser a simple vista, no semblen uns objectius massa ambiciosos, però aquesta filosofia, aquesta manera de veure la cuina territorial, ha perdurat 25 anys, i ara s’ha convertit en tendència, per tant, no calen massa canvis, sinó treballar amb les mateixes conviccions.

El nombre de restaurants que han format part del col·lectiu ha variat durant els anys, han estat diversos els motius: relleus generacionals, canvis de conceptes, entre altres. Actualment, està format per 8 restaurants repartits per la comarca. A Olot en formen part la Font Moixina, La Deu i La Quinta Justa, a Batet de la Serra l’Hostal dels Ossos, a Santa Pau Can Xel, a la Vall d’en Bas el Sant Miquel i L’Hostalet, i a Sant Feliu de Pallerols Ca la Matilde. Cada restaurant de Cuina Volcànica té la seva personalitat.

Al llarg de la seva trajectòria els membres del col·lectiu han participat en nombroses accions de promoció, col·laborant en esdeveniments, no només gastronòmics, sinó també culturals, turístics, socials i jornades professionals, com ara: el Congrés de Vulcanologia, El Sismògraf, demostracions gastronòmiques al Palau Moja de Barcelona, Fòrum d’ecoturisme, entre moltes d’altres accions. Aquest aniversari el celebraran amb un acte familiar, de proximitat, una festa on hi assistiran tots els membres del col·lectiu actuals, i els que n’han format part en algun moment de la seva història. I continuaran realitzant demostracions de cuina en fires especialitzades de producte com la Fira Orígens o la Fira de l’Embotit d’Olot, jornades a escoles per donar a conèixer la feina de restaurador, atenent a premsa especialitzada d’arreu, creant productes propis com la cervesa La Volcànica i El llaminer. I com a novetats, per una part, oferiran menús especials en els restaurants en motiu d’aquests 25 anys, recuperant plats més tradicionals, combinant-los amb d’altres actuals, i per l’altre, organitzant trobades i visites a productors, formant-se i debatent el camí que ha de seguir el col·lectiu, per obrir-lo a noves tendències i persones. A més, s’organitzarà un sopar temàtic de Cuina Volcànica a Barcelona, fent un 4 mans amb un restaurant de la ciutat. Finalment, com a acte principal, es farà una trobada amb periodistes i influencers organitzat conjuntament amb el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona i Turisme Garrotxa, on se’ls hi oferirà una experiència gastronòmica perquè puguin sentir de ben a prop el paisatge de La Garrotxa.

El producte

A la Quinta Justa identifiquem els productors i elaboradors de productes locals, artesans i de qualitat del territori i els apliquem a la nostra cuina.

Amb el plats elaborats donem a conèixer i valoritzem els productes locals, artesans i de qualitat del territori rural.

Els vins que reguen la nostra carta són un 70% de Catalunya amb una clara prioritat per la nostra denominació més propera D.O. Empordà.

A casa nostra intentem prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprant aliments de temporada.

 

MAS LA COROMINAFORN DE PA DELS HOSTALETS D'EN BASFORMATGERIA LA XIQUELLACAN CARBASSERESVERDURES LA CANYAPERALADA LÀCTICS MAS MARCÈFORMATGE MAS FARRÓLA FAGEDACAN RUSSET

CETS i Espai d’Informació

El Restaurant la Quinta Justa està acrediat com a Espai d’Informació i com a empresa acreditada amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Un pas més en l’involucració del restaurant amb el territori que l’envolta, un pas més per aconseguir un territori on el turista i visitant valori correctament la conservació del seu entorn i la seva característica principal com a destinació turística.

Un compromís de col·laboració entre l’empresa i el territori que garanteix una gestió responsable, sostenible i de qualitat del turisme.

Empresa lingüísticament responsable

Definició

  • La Responsabilitat Social Empresarial (RSE) dibuixa un model d’empresa compromesa amb el territori i que incorpora els valors mediambientals, socials i també lingüístics i culturals com a marca de millora contínua.
  • Les empreses lingüísticament responsables apliquen aquests valors en el seu estil de gestió perquè saben que totes les llengües no només són elements econòmics d’impacte en els mercats sinó que representen una connexió amb la cultura del territori on s’ubiquen.
  • El projecte consta de quatre fases, cadascuna de les quals és anual i treballa uns aspectes concrets de la gestió empresarial, sempre relacionats amb llengua. Cal començar per la primera fase i anar avançant, si es vol. Al final de cada fase es comprova que els compromisos adquirits s’han tirat endavant i, si és així, l’empresa obté una acreditació.
  • L’empresa es compromet amb el projecte signant l’acord d’adhesió que pertoqui segons la fase de treball en què es trobi.

Segons a escollir

  • FASE 1: Imatge externa. L’empresa vol ser lingüísticament responsable en el territori, i per això es compromet a:
  1. Tenir la pàgina web també en català, i que sigui clara i correcta.
  2. Garantir que l’atenció al client es pugui fer en català.
  3. Tenir la retolació interna i externa almenys en català.
  • FASE 2: Comunicacions de l’empresa. L’empresa vol ser lingüísticament responsable com a organització, i per això es compromet a:
  1. Tenir en català clar i correcte els documents de més difusió externa (com fullets d’oferta de serveis, programa d’activitats, anuncis, factures, rebuts o tiquets de caixa, missatges de correu electrònic predeterminats o de resposta automàtica, etc.)
  2. Fer formació al personal sobre les eines de consulta a la xarxa per aconseguir l’autonomia lingüística.
  • FASE 3: Relació de l’empresa amb el territori. L’empresa reconeix la connexió que té amb el territori on s’ubica i, per tant, amb la llengua d’aquest territori, i per això es compromet a:
    1. Adoptar criteris de valoració dels coneixements de català en la incorporació de personal (sempre d’acord amb la categoria laboral i el lloc de treball).
    2. Analitzar el nivell lingüístic del personal de l’empresa i facilitar, a qui convingui, una formació en llengua, presencial o en línia.

Garrotxa Approp

 

Garrotxa a la butxaca

Els establiments de la Garrotxa t’esperen per oferir-te descomptes!

  • Descarrega’t Garrotxa Approp i coopera amb l’economia sostenible i local.
    Comprant als establiments comercials, de serveis I d’hostaleria adherits a l’app, obtindràs descomptes i punts bescanviables per gaudir-ne quan tu decideixis.

 

Com funciona?

  • Descarrega’t Garrotxa Approp i registra’t.
  • Mostra el teu QR en el moment del pagament.
  • Rep un descompte directe i bescanvia’l quan tu decideixis.
  • Acumula punts, puja de nivell i aconsegueix un xec extra.

 

Ves al contingut